ŠTA JE TO MINIMALIZAM?

ŠTA JE TO MINIMALIZAM?

Približavaju nam se novogodišnji praznici i sigurno ste već počeli da planirate poklone za svoje najbliže. Današnje potrošačko društvo nas je toliko naviklo na kupovinu i trošenje teško zarađenih para. Da ne govorim o tome da na našim prostorima roba košta mnogo više nego u inostranstvu, ali neću ovaj put o tome. Želeo sam sa vama da podelim svoja razmišljanja o MINIMALIZMU.

ŠTA JE ZAPRAVO MINIMALIZAM?

Minimalizam ima mnogo značenja i oblika. Mnogi će prvo pomisliti na pravac u umetnosti, ali ja ovde zapravo mislim na minimalizam kao stil života. Da li ponekad imate osećaj da smo sami sebe zatrpali stvarima (odećom, obućom, opremom…) koje su vremenom počele da nas guše. Baš nam je trebala ta nova stvar koja je izašla skoro na tržište kako bi bili mnogo srećniji. Ja već dugo imam takav osećaj i sada sam odlučio da uradim nešto povodom toga.

KAKO JA VIDIM MINIMALIZAM

Za mene on predstavlja životnu odluku. Pravac u kom je krenulo moderno društvo uopšte mi se ne sviđa. Postao sam svestan da imam previše nepotrebnih stvari koje ne samo da mi ne koriste (što je pre svega glavna funkcija neke stvari), nego su mi postale i teret. Sputavaju me i troše moju energiju i emocije. Nakon toga sam već neko vreme bio u potrazi za rešenjem. Nekako sam došao do zaključka da se MINIMALIZAM idealno uklapa u moj dosadašnji put. Kako sam uspeo da smršam 60kg? Tako što sam uveo minimalizam u ishrani. Smanjio sam porcije, jeo sam koliko mi je trebalo, izbacio nepotrebne grickalice i junkfood i postigao odličan uspeh. Sada je vreme da ovo primenim i na ostale aspekte mog života.

KAKO PLANIRAM DA TO URADIM?

Kako je za stvaranje nove navike potreban minimum 21 dan, tako ću i ja svakom novom delu svoga života koji želim da uprostim posvetiti 21 dan. Na sajtu ću voditi svoj dnevnik o tome kako mi ide sa MINIMALIZMOM. Takođe ću vas obaveštavati o svom napretku na Instagramu, Facebook-u i snimiću po koji video za Youtube. Znam da mi neće ići lako, ali sam rešio da pokušam i vidim kakav će to uticaj imati na mene. Treba postaviti realne ciljeve. Ne očekujem da ću sada početi da živim kao monah, to mi nije ni cilj. Imam veliku porodicu i svako ko ima decu zna koliko je svaki roditelj požrtvovan da svome detetu pruži što više i onda završimo sa gomilama igračaka i stvari kojima se naša deca uopšte ne igraju. Bolje je da imaju deset igračaka koje im znače nego 1.000 za koje ih nije briga.

NEKE OD STVARI KOJIM ĆU SE BAVITI

Za početak imam već plan koje su to prve stvari na spisku:
– odvikavanje od prekomerne upotrebe mobilnog telefona i aplikacija na njemu
– rašćišćavanje ormana i suvišne odeće
– reorganizacija odeće i njeno pozicioniranje
– raščišćavanje kozmetike i ormarića u kupatilu

Biće tu sigurno još mnogo tema koje će se pojaviti, ali za sada je to to.

Zanima me da li vi imate problema sa viškom stvari i da li ste nekada razmišljali da je došlo vreme za jedno veliko raspremanje?

Pozdrav,
STOMAKiJALeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *