FLEKSIBILNA ISHRANA

FLEKSIBILNA ISHRANA

Kao prvo, zaboravite na sve dijete za koje ste čuli do sada. Morate shvatiti da je svaka dijeta, privremeno rešenje. Tako se ne postižu dugoročni ciljevi i rezultati. I sada vi kažete “Ali ja znam Nemanju on je smršao i uspeo sa XYZ dijetom.”, a ja vama onda kažem da malo bolje pogledate njegove navike i količine hrane koje jede.

ZAŠTO NE DIJETA

Zato što nije održiva. Zato što je većina dijeta represivna. Zato što se najčešće dešava da izgubite volju i nakon nekog vremena ne samo da povratite kilograme nego nabacite još nekoliko novih. Nemojte sebe kriviti zbog toga. To nije vaš neuspeh. Većina dijeta je osuđena na neuspeh i pre samog početka. Zaboravite na dijete.

PA KAKO ONDA DA SMRŠAM

Prvo treba da poradimo na našem odnosu sa hranom. Šta je zapravo hrana? Hrana je, najprostije i najtačnije rečeno, energija koju unosimo. Svaka namirnica ima svoju kalorijsku vrednost. Najbitnija stvar koju vam mogu reći nije ta da morate sada izvaditi vage i meriti svaki zalogaj, nego ta da počnete za početak samo da razmišljate na taj način. Razmislite malo koliko kalorija ima testenina, koliko meso, koliko ulje, koliko čokolada…

Druga stvar, nemojte biti tako strogi prema sebi. Pa šta ako ste gojazni? Ja sam pre 80 dana ima 142.2kg, jedva sam preživljavao iz dana u dan. Stalno umoran, stalno nervozan, neprestano gladan… Ali to sam samo ja osećao. Vi ste sami zaduženi za svoje telo. Ako je vama lepo i dobro što ste gojazni, onda uživajte. Ako ipak želite promene, želite normalan život, želite da vas nije sramota da se skinete, da se ne zadišete kada se popnete 20 stepenika onda je vreme da se pokrenete. Odaberite svoj tempo. Nemojte da vas neko drugi tera i forsira. Vi najbolje znate koliko vama odgovara. Dajte sebi vremena i samo lagano. Sve će doći na svoje.

Treća stvar, svaki je dan nova šansa za promenu, ali kada krenete nema odustajanja. Biće teško, osećaćete se odvratno, malaksalo, izmučeno ali imajte u tim trenucima u glavi ideju gde želite da budete za godinu dana i šta je to čega želite da se otarasite i oslobodite. Ja kada mi je najteže pomislim na to kako mi je za obuvanje čarapa trebalo 3 minuta izvijanja, savijanja i zadihanosti. Jedva sam dolazio do daha.

FLEKSIBILNA ISHRANA

Šta je fleksibilna ishrana? Primetićete veliku razliku u tome što posle fleksibilna ne stoji dijeta. Zaboravite na dijete. One su zasnovane na potpuno pogrešnom konceptu. Ovde je reč o ishrani, dakle najobičnijem unosu hrane u organizam. Toliko očigledno, a toliko zaboravljeno. Mnogi od nas su toliko dugo na dijetama, bez napretka, da smo zaboravili kako je to lepo i jednostavno imati normalan odnos sa hranom. Jesti samo kada ste gladni, ponekad pojesti kolač, picu, tortu i to bez ikakve griže savesti. Ja sada nakon skoro 3 meseca ovakve ishrane mogu da vam kažem da sam izlečen. Ponovo sam postao slobodan. Ponovo živim normalno, jedem kada sam gladan, ponekad pojedem junk food i zaista uživam u njemu.

80/20
Aha, evo nekih formula, znači ipak je dijeta? Ne nije 🙂 Ove brojke iznad označavaju sledeće. 80% hrane koju jedemo treba da bude dobra za naše telo (hranljive stvari koje nam daju energiju i zdravlje), a 20% je hrana za dušu. Hrana koja nas greje i čini srećnim (slatkiši, pice, grickalice…). Ovako postižete izbalansiranu ishranu.

NEMA STROGIH PRAVILA
Nema merenja hrane, nema zabranjenih namirnica, nema stalnih kontrola i napetosti… Opustite se. Setite se kada ste bili dete. Da li ste tada znali za neku dijetu? Niste. igrali ste se, jeli ste samo kada ste gladni, bilo je često slatkiša i hrane koja vas je činila srećnom. Pokušajte ponovo da pronađete to dete u sebi.

ZAKLJUČAK

Zaboravite dijete. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Jedite hranu koju volite samo je učinite zdravijom ili manje kaloričnom, ako ima potrebe. Nemojte se izgladnjivati. Prilagodite ishranu sebi i svom dnevnom rasporedu. Ne robujte navikama koje vam štete. I ponovo naučite da uživate u životu kao kada ste bili dete.

I za kraj malo da vas oraspoložim

Ponekad se možete počastiti i to bez griže savesti!!!

Pozdrav,
STOMAKiJALeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *