PREJEDANJE (BINGE EATING)

PREJEDANJE (BINGE EATING)

Posle dugo, dugo vremena osetio sam onaj stari nagon i potrebu da se prejedem dok mi ne bude muka. Strašno. Baš sam se iznenadio. Mislio sam da to nikada više neću osetiti.

Krenulo je sve od ranog jutra. Došlo je do promene u mom ustaljenom rasporedu i mislim da je to dovelo do prežderavanja. Obično rano ujutru oko 5.30h odem na trčanje, zatim u povratku svratim do pekare po doručak za porodicu i sebe, onda ide tuširanje i spremanje dece za školu i vrtić. Odvođenje ćerke u vrtić pa pravac posao. Kada stignem u kancelariju oko 9h odmah sednem da obavim doručak. Sledi kafa oko 11h pa ručak 13.30h. Kada stignem kod kuće popijem kafu oko 16h, a večera je obavezno do 18h. Pomoću ovog rasporeda i njegove tačne i nepromenljive strukture uspeo sam da smršam 59kg za 9 meseci, ali to već znate.

Juče je dan bio malo drugačiji. Iskrsle su neke obaveze i postao sam svestan da će moj plan morati takođe da se menja. Nije me ništa iznenadilo nego sam se prepustio okolnostima misleći da sam već istrenirao sebe. Ali… Kako je dan odmicao i kako sam sebi dozvoljavao sve više opuštanja, hrana je sve više počela da me obuzima. Pomeren je bio doručak 2 sata ranije, pa sam onda popio dve kafe već do 12h, uz ručak sam pojeo jedan kolač koji sam po sebi nije problem, ali jeste ako se nakon njega desi još gomila slatkiša kasno uveče. Večera je bila oko u planirano vreme oko 18h, ali sam i tada odlučio da pojedem veći količinu nego što mi je trebala. Onda dolazak kući pa još grickanja nekih ostatak hrane koje sam našao u frižideru, pa red čokolade, pa pola kinder jajeta…

Na kraju večeri oko ponoći je došlo dotle da sam kao najveći zavisnik čeprkao po dečiji slatkišima šta bih mogao da pojedem. Strašno. To je tačno onaj nagon i osećaj koji me je doveo do 142kg. Nakon što sam sve to pojeo osećao sam se očajno. Boleo me je stomak, a što je najgore mozak je želeo još. Ali nešto sam ipak naučio za ovih 9 meseci.

Nisam paničio, nisam odustao, nisam se predao. Ovo je samo bila opomena da se treba pridržavati rasporeda koji mi odgovara i koji se pokazao kao dobar. Danas je novi dan. Vraćam se strim dobrim navikama. Upravo sam završio doručak i osećam se kao da juče ništa loše nije ni bilo. Nastavljam dalje podignute glave. Neću se ja ugojiti za jedan dan kao što nisam ni smršao za jedan dan.

Šta vi radite kada pokleknete ili se preterate sa hranom? Kako se borite protiv toga?

Pozdrav,
STOMAKiJA3 thoughts on “PREJEDANJE (BINGE EATING)”

  • Pozdrav sugradjanine! Sa ove strane neko ko je 20god trenirao i sebe i druge, izucavao materiju itekako,sto zbog nagonja,zelja,potrebe. Sad samo uzivam u obicnosti i pratim vase male pobede..dakle,,Puno toga nismo znali, ali (sad samo o medicinskom znanju pisem) znamo da je adipozno tkivo novi organ, znamo i to da ono otpusta oko 9 hormona u krv, znamo i za grelin,leptin, napadaje gladi, GI index GI load znamo svasta i sve je moguce,sto do skora, do pre 5 godina nismo znali.Puno toga je zanimljivog i nista nije slucajno,ni to sto si smrsao, a kako govoris na obican nacin, i to sto imas ovaj flash potrebe, jer postoji razlog zasto je tako… Nekako ne mogu ovde iznositi preopsirno misljenje. Voleo bih nekako da popricamo o ovim temama, zanima me i tvoje misljenje o mnogo cemu vezano za tu temu. Miki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *