DA LI JE HRANA KRIVA?

DA LI JE HRANA KRIVA?

Osetio sam potrebu da podelim sa vama svoja razmišljanja na temu hrane, namirnica i njihovog uticaja na nas. Još od sredine 50-ih godina prošlog veka počelo se sa optuživanjem određenih namirnica zbog štetnosti na ljudski organizam. Pa su se na listi optuženih našli: sir, jaja, puter, margarin, ugljeni hidrati, šećeri, masnoće… Krivci su se samo smenjivali. To je sve stvar trenda. Ako se ne proizvede neka veštačka frka, onda ni prodaja nekog proizvoda neće porasti. Oduvek se sve vrti oko para, a pogotovo danas.

Verovatno ste kao i ja bili do sada na nebrojeno mnogo dijeta i možda uspeli da skinete nekoliko kg, koje bi se odmah nakon prestanka dijete vratile još u većem broju. Sama ideja dijete je potpuno pogrešna. Smatram da ona može da pomogne u nekom kratkom periodu da se možda malo dovedete u red, ali je neophodno da se, kada prestanete sa njom, ne vratite starim navikama koje su i dovele do problema.

Odgovorno tvrdi (na svom primeru sam to i dokazao) da nam nije potrebna nikakva dijeta niti su određene namirnice krive za našu gojaznost. Mi smo inteligentna bića, neki više, neki manje. Računica je jednostavna samo je mi često zakomplikujemo. Ako potrošimo više energije (kalorija) nego što unesemo mi ćemo mršaviti. I tačka! Nema ništa ni pre ni posle da se doda. Može da se desi da kile stoje nedelju, dve ali nikako preko toga. To je znak da negde grešimo tj. unosimo više energije nego što potrošimo.

Namirnice su samo namirnice. Izvor energije. Često se za njih vežemo emotivno, to je naš problem, to nije realnost. Neke su zdravije, neke su više obrađene i samim tim manje zdrave, često i štetne ako se konzumiraju u većim količinama. Smatram da je ljudski organizam toliko neverovatna i sposobna mašina, koja se kroz evoluciju prilagođavao mnogim promenama i nametnutim situacijama i da je u stanju da amortizuje i podnese mnogo stvari. Da nije tako, ljudska rasa nikada ne bi preživela, kao što se desilo sa mnogim životinjskim vrstama.

Da zaključim, nemojte se plašiti namirnica. Obratite pažnju na količinu kalorija koju unosite i na fizičku aktivnost kojom trošite te iste kalorije.

Pozdrav,
STOMAKiJALeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *